آموزش لینوکس

لینوکس چیست؟
لینوکس و یونیکس هر دو خانواده سیستم‌های عامل (OSes) هستند، که نرم‌افزار زیربنایی بسیاری از سیستم‌عامل‌های محبوب می باشد. نمونه ای از سیستم عامل های یونیکس Solaris است. نمونه هایی از توزیع های مبتنی بر لینوکس Ubuntu و Arch Linux هستند.
بزرگترین تفاوت بین این دو این است که لینوکس منبع باز و رایگان برای استفاده است. از طرف دیگر یونیکس یک نرم افزار اختصاصی است که برای استفاده نیاز به مجوز دارد.
Linux یک سیستم عامل است که بر روی هسته لینوکس اجرا می شود که توسط لینوس توروالدز در اوایل دهه 1990 در فنلاند ایجاد شد. هسته به صورت رایگان در دسترس قرار گرفت و به برنامه نویسان دیگر اجازه داد تا به عنوان مشارکت رایگان به هسته اضافه کنند. پس از اینکه صدها برنامه نویس شروع به توسعه هسته کردند، سیستم لینوکس به سرعت رشد کرد.
لینوکس مانند یونیکس یک سیستم عامل رایگان است که می تواند بر روی سخت افزار رایانه شخصی شما اجرا شود و کنترل بیشتری بر روی سیستم عامل خود در اختیار شما قرار می دهد.
لینوکس نیز مانند ویندوز، iOS و Mac OS یک سیستم عامل است. در واقع، یکی از محبوب ترین پلتفرم های روی کره زمین، اندروید، توسط سیستم عامل لینوکس پشتیبانی می شود. سیستم عامل نرم افزاری است که تمام منابع سخت افزاری مرتبط با دسکتاپ یا لپ تاپ شما را مدیریت می کند. به بیان ساده، سیستم عامل ارتباط بین نرم افزار و سخت افزار شما را مدیریت می کند. بدون سیستم عامل (OS)، نرم افزار کار نمی کند.
سیستم عامل Linux شامل چندین بخش مختلف است:
‏Bootloader: نرم افزاری که فرآیند بوت کامپیوتر شما را مدیریت می کند. برای اکثر کاربران، این به سادگی یک صفحه نمایش است که ظاهر می شود و در نهایت از بین می رود و به سیستم عامل راه اندازی می شود.
هسته: این یک تکه از کل است که در واقع “لینوکس” نامیده می شود. هسته، هسته ی سیستم است و CPU، حافظه و دستگاه های جانبی را مدیریت می کند. هسته پایین ترین سطح سیستم عامل است.
سیستم Init: این یک سیستم فرعی است که فضای کاربر را بوت استرپ می کند و با کنترل Daemons شارژ می شود. یکی از پرکاربردترین سیستم های init systemd است که اتفاقا یکی از بحث برانگیزترین ها نیز می باشد. این سیستم init است که فرآیند بوت را، پس از اینکه بوت اولیه از بوت لودر (یعنی GRUB یا GRand Unified Bootloader) تحویل داده شد، مدیریت می کند.
‏Daemons: اینها سرویس های پس زمینه (چاپ، صدا، زمان بندی و غیره) هستند که در حین راه اندازی یا پس از ورود به دسکتاپ راه اندازی می شوند.
سرور گرافیکی: این سیستم فرعی است که گرافیک را روی مانیتور شما نمایش می دهد. معمولاً به عنوان سرور X یا فقط X شناخته می شود.
محیط دسکتاپ: این قطعه ای است که کاربران در واقع با آن تعامل دارند. محیط های دسکتاپ زیادی برای انتخاب وجود دارد (GNOME، Cinnamon، Mate، Pantheon، Enlightenment، KDE، Xfce، و غیره). هر محیط دسکتاپ شامل برنامه های داخلی (مانند مدیریت فایل، ابزارهای پیکربندی، مرورگرهای وب و بازی ها) است.
برنامه ها: محیط های دسکتاپ مجموعه کاملی از برنامه ها را ارائه نمی دهند. درست مانند ویندوز و macOS، لینوکس هزاران هزار عنوان نرم افزار با کیفیت بالا را ارائه می دهد که به راحتی قابل یافتن و نصب هستند. اکثر توزیع‌های لینوکس مدرن ابزارهایی شبیه به App Store هستند که نصب برنامه را متمرکز و ساده می‌کنند. برای مثال، لینوکس اوبونتو دارای مرکز نرم‌افزار اوبونتو (نام تجاری جدید نرم‌افزار GNOME) است که به شما امکان می‌دهد به سرعت در میان هزاران برنامه جستجو کنید و آنها را از یک مکان متمرکز نصب کنید.

دانلود لینوکس
برخلاف یونیکس، لینوکس با مجموعه ای از برنامه های گنو دیگر کار می کند. برنامه‌های گنو مجموعه‌ای از برنامه‌ها هستند که به صورت رایگان ایجاد می‌شوند و شبیه برنامه‌های متن‌باز امروزی هستند. با این اوصاف، لینوکس یک برنامه واحد یا مجموعه ای از ابزارها مانند سیستم عامل مایکروسافت ویندوز نیست. بنابراین، دانلود لینوکس به عنوان یک “توزیع” شناخته می شود زیرا با همه برنامه های گنو کار می کند تا یک سیستم عامل را تشکیل دهد.
نسخه‌های لینوکس وجود دارند که برای درایو هارد دیسک شما در دسترس هستند یا می‌توانند از روی یک دیسک فشرده اجرا شوند. این به این دلیل است که برای اجرای سیستم عامل لینوکس نیازی به نصب لینوکس بر روی هارد دیسک نیست. از آنجایی که این سیستم تطبیق پذیری را ارائه می دهد، می توان آن را به راحتی از یک سی دی نیز اجرا کرد که به عنوان نسخه “سی دی زنده” نیز شناخته می شود. سیستم عامل می تواند از روی سی دی بوت شود، درست مانند هارد دیسک شما روی کامپیوتر. اگر مطمئن نیستید که از کدام دانلود استفاده کنید، اطلاعات زیادی در وب سایت لینوکس در مورد نحوه دانلود و استفاده از سیستم عامل لینوکس وجود دارد.

نصب لینوکس
برای بسیاری از مردم، ایده نصب یک سیستم عامل ممکن است کاری بسیار دلهره آور به نظر برسد. باور کنید یا نه، لینوکس یکی از ساده ترین نصب ها را در بین تمام سیستم عامل ها ارائه می دهد. در واقع، اکثر نسخه‌های لینوکس چیزی را ارائه می‌دهند که توزیع زنده نامیده می‌شود، به این معنی که سیستم عامل را از CD/DVD یا USB Flash Drive بدون اینکه هیچ تغییری در هارد دیسک خود ایجاد کنید، اجرا می‌کنید. شما بدون اینکه نیاز به نصب داشته باشید، عملکرد کامل را دریافت می کنید. هنگامی که آن را امتحان کردید، و تصمیم گرفتید که می خواهید از آن استفاده کنید، به سادگی روی نماد “نصب” دوبار کلیک کنید.
آماده سازی: مطمئن شوید که دستگاه شما الزامات نصب را برآورده می کند. همچنین ممکن است از شما بپرسد که آیا می‌خواهید نرم‌افزار شخص ثالث (مانند پلاگین‌هایی برای پخش MP3، کد ‌های ویدیویی و موارد دیگر) را نصب کنید یا خیر.
راه‌اندازی بی‌سیم: اگر از لپ‌تاپ (یا دستگاه بی‌سیم دیگری) استفاده می‌کنید، برای دانلود نرم‌افزار و به‌روزرسانی‌های شخص ثالث، باید به شبکه متصل شوید.
تخصیص هارد دیسک: این مرحله به شما این امکان را می دهد تا نحوه نصب سیستم عامل را انتخاب کنید: آیا می‌خواهید لینوکس را در کنار یک سیستم عامل دیگر نصب کنید، از کل هارد دیسک استفاده کنید، نصب لینوکس موجود را ارتقا دهید، یا روی یک نسخه موجود لینوکس نصب کنید.
مکان: موقعیت مکانی خود را از روی نقشه انتخاب کنید.
طرح بندی صفحه کلید: صفحه کلید را برای سیستم خود انتخاب کنید.
تنظیمات کاربر: نام کاربری و رمز عبور خود را تنظیم کنید.
پس از اتمام نصب سیستم، راه‌اندازی مجدد کنید و اکنون آماده کار هستید. برای راهنمای عمیق‌تر نصب لینوکس، نگاهی به «نحوه نصب و آزمایش لینوکس، ساده‌ترین و ایمن‌ترین راه» بیندازید یا راهنمای PDF لینوکس برای نصب لینوکس را دانلود کنید.