پروژه Fedora Linux 36 Beta برای آزمایش عمومی سیستم عامل آینده لینوکس منتشر شد. علاقهمندان به لینوکس احتمال زیاد با عنوان GENOME آشنا هستند. این عبارت که مخفف GNU Network Object Model Environment است، حاوی اطلاعات مهمی است.
گنوم یکی از مهمترین و محبوبترین رابطهای رایانههای دسکتاپ بوده که از سیستم عامل متن باز بهره میبرند. با همه این تفاسیر انتشار این پروژه چه اهمیتی دارد؟
ویژگیهای زیادی در پروژه فدورا لینوکس 36 برای بهبود سازگاری ارائه متن وجود دارد. با ادامه این مطلب همراه باشید تا اطلاعات جامعی از این پروژه در محیط محبوب دسکتاپ گنوم داشته باشید.
محیط دسکتاپ گنوم چیست؟
برای درک بهتر انتشار این پروژه، باید ابتدا با محیط دسکتاپ گنوم آشنا شوید. GNOME شامل تمام موارد قابل مشاهده در صفحه نمایش است. همچنین پنل بالایی دسکتاپ و سوئیچکردن بین پنجرهها و برنامههای باز را مشخص میکند.
وجود صفحه گنوم بر روی Fedora Linux 36 Beta یکی از انواع محبوب دسکتاپ است. این قابلیت با امکانات ویندوز تفاوتهای زیادی دارد. یکی از این تفاوتها وجود فقط یک دسکتاپ روی سیستمعامل آنهاست. به همین دلیل از شنیدن جمله محیط دسکتاپ ویندوز روی کرنل ویندوز قطعا تعجب خواهید کرد.
عبارت توزیع که در این سیستم عاملها به کار میرود، مجموعهای از اجزای شروع فعالیت رایانه هستند. برخی از معروفترین توزیعها در لینوکس اوبونتو، اوپن سوزه و فدورا هستند. البته به یاد داشته باشید که هر توزیعی، محیط دسکتاپ مخصوص خود را دارد.
آشنایی با نحوه کار گنوم
برای این کار کافیست گزینه Activities را از پنل فوقانی صفحه نمایش انتخاب کنید. این پنل نام برنامه کنونی، نشانگر وضعیت و زمان را نیز شامل میشود. با انتخاب گزینه اکتیویتیز که رابط اصلی سوئیچ بین برنامهها و باز کردن آنهاست نمایش داده میشود.
با باز شدن نوار جستجو در فعالیتها، امکان پیداکردن برنامه، موضوع و … برای شما فراهم میشود. البته برای دسترسی سریعتر به این پنجره، میتوانید از عبارت Super نیز استفاده کنید.
صفحه دسکتاپ گنوم قابلیت شخصیسازی نیز دارد. به این ترتیب که با مراجعه به آدرس اینترنتی extensions.gnome.org بهراحتی میتوانید رابطهای کاربری آن را تغییر دهید. همچنین از دیگر قابلیتهای آن میتوان به مدیریت افزونهها، تغییر فونتها و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
آشنایی با توزیع فدورا در سیستم عامل لینوکس
Fedora Linux 36 Beta یک سیستم عامل لینوکسی است که با متن باز و توسط برنامهنویسان ماهر توسعه یافته است. این توزیع لینوکس مثل سایر توزیعهای آن نیاز به پرداخت هزینهای ندارد و کاملا رایگان است.
یکی از مزیتهای این سیستم عامل، حمایت مالی کمپانی Red Hat و چند شرکت معتبر دیگر است. هدف این توزیع لینوکسی، انتقال جدیدترین تکنولوژیها و نرمافزارها به کاربران است. البته انتقال این فناوریها با وجود پایداری نسبی از اهمیت بالایی برخوردار است.
این سیستم عامل معمولا هر 6 ماه یک نسخه جدید و به روز منتشر میکند. البته قبل از انتشار نسخه جدید، طی یک فرایند مورد ارزیابی قرار میگیرند.
قابلیتهای آپدیتشده توزیع فدورا لینوکس
این توزیع لینوکس قابلیت پشتیبانی از فایلهایی که در شبکه قدیمی پیکربندی شدهاند را در Network Manager حذف کرده است. همچنین فونتهای مالایالام که به صورت پیشفرض طراحی شدهاند را بهروزرسانی میکند.
فدورا با لایه شبیهسازی شده DRM fbdev پیکربندی Authselect را یکپارچه میکند. همچنین این توزیع از فناوریهای جدید گنو در هسته لینوکس 5.17 پشتیبانی میکند. برای راحتی کار اشتراکگذاری فایلها با Samba و NFS، یک ماژول خلبان طراحی شده است. این قابلیت هنگام ارتباط با جریان ماژول، ارتقاهای فدورا را فعال میکند.
با ویژگیهای مهم سیستم عامل Fedora Linux 36 Beta آشنا شوید
این سیستم عامل که به صورت پیشفرض، بازی، نرمافزارهای اداری و مرورگرهای اینترنت را در خود دارد، نسخههای مختلفی منتشر کرده است. تمام این نسخهها در دارابودن ویژگیهای زیر باهم مشترک هستند:
- آپدیتهای بسیار سریع نرم افزاری
- پشتیبانی از برنامههای شخص ثالث
- پشتیبانی کامل از انواع میز کارها
- کوتاه و سریع بودن زمان راهاندازی آن
- قابلیت دسترسی به کلکسیونی از نرمافزارهای کاربردی
- دارای جامعه توسعه دهنده بسیار فعال و بزرگ
- انعطافپذیری بسیار مناسب
- داشتن رابط کاربری بسیار جذاب
- کاربری آسان و راحت
- استفاده از فایروال قدرتمند
- پشتیبانی از انواع سختافزار
- دارا بودن ویژگیهای امنیتی خاص
نسخههای دیگر سیستم عامل لینوکسی Fedora
همانطور که اشاره شد این سیستم عامل متن باز لینوکسی، نسخههای جدید خود را هر 6 ماه یکبار عرضه میکند. یکی از نسخههای تازه انتشار یافته این سیستم عامل، Fedora Linux 36 Beta است. در ادامه با چند نسخه این توزیع آشنا میشویم.
Fedora Server
این نسخه از فدورا مختص سرورها بوده و آخرین نسخه آن را در اختیار مدیران قرار میدهد. البته این نسخه برای سرورهای سازمانی مناسب نیست، چرا که احتمال آسیبپذیری بالایی دارد.
Fedora CoreOS
این نسخه سیستم عامل فدورا از قابلیت آپدیت اتوماتیک بهرهمند است. همچنین طراحی آن مینیمال بوده و تمرکز اصلی آن بر روی Cloud Computing است.
Fedora Silverblue
نسخه فدورا سیلوربلو برگرفته از نسخه Fedora Workstation است که قابلیت تغییر ندارد. البته به یاد داشته باشید که تغییرناپذیری این نسخه به معنای پایداری مناسب آن است. به همین دلیل برای توسعه و رشد برنامههای مبتنی بر کانتینر بسیار مناسب است.
Fedora Workstation
این سیستم عامل یک نسخه مناسب برای سیستمهای شخصی است. Fedora Wowkstation از گنوم بهره میبرد و قابلیتهای کاربردی و رابط کاربری جذابی است. همچنین برای افراد برنامهنویس که قصد تجربه این سیستم عامل متن باز را دارند بسیار مناسب است.
جمعبندی
انتشار Fedora Linux 36 Beta روی دسکتاب پرطرفدار گنوم، خبری هیجانانگیز برای طرفداران این سیستم عامل متن باز است. گنوم رابطهای کاربری جذابی دارد و در عین حال از قابلیتهای بالایی هم برخوردار است.
فدورا یکی از توزیعهای مهم سیستم عامل لینوکس است. این نسخه متن باز از حمایت مالی شرکت Red Hat برخوردار است و ویژگیهای بسیار زیادی دارد. همچنین این نسخه تنها یکی از چند نسخه منتشرشده این سیستم عامل بوده و ویژگیهای خاص خود را دارد. با وجود این که توزیع فدورا برای محیطهای سازمانی مناسب نیست، اما برای محیط توسعه گزنه بسیار مناسبی است.